Tags

, , , , ,

Merhaba Arkadaşlar, Bu yazımızda Oracle veritabanı üzerinde case conversion functionların kullanımına bakacağız.Arkadaşlar bu fonksiyonlar veri tabanındaki bilgileri istediğimiz şekilde(Büyük,Küçük harf vb.)raporlamamızı veya daha önceden de bahsettiğimiz where ibaresi ile veri çekerken koşul belirtiyorsak o koşuldaki verinin kayıtlı olduğu formatta çağırmamız gerekiyordu şimdi bu fonksiyonlarla veriyi çağırırken istediğimiz formata getirip koşulumuzu öyle sorgulayacağız.Bu fonksiyonlar Lower,Upper ve INITCAP dir.

select lower(‘CANER’) from dual;                                                                              Arkadaşlar burada ‘from dual’ diyerek veri tabanında bulunmayan veriyi monitör ediyoruz.Burada girilen değeri komple küçük harfler ile monitör edecektir.

sql lower function

sql lower function

select upper(‘caner’) as “Upper Function” from dual;                                              Arkadaşlar burada Upper Function aliasını kullanarak kolonumuzu isimlendirdik. Görüldüğü gibi upper fonksiyonu girilen değerin tamamını ekrana büyük harflerle convert ederek monitör ediyor.

upper function

upper function

select initcap(‘CANER’) as “Initcap Function” from dual;
select initcap(‘caner’) as “Initcap Function” from dual;                                           Arkadaşlar burada veriyi iki şekilde gönderdik tek sonuç döndü. İnitcap girilen string ne olursa olsun başındaki harfi büyütüyor.                                   initcap function

Şimdide fonksiyonlarımızı veri tabanımızdaki verileri görüntülemek için kullanalım. Daha önceki yazımızda iki vertical barı kullanmayı görmüştük şimdide employees tablomuzdaki çalışanların first_name leri initcap,last_name’lerini (upper)büyük yazdıralım ve  Job_id alanı ise küçük(lower) olsun.                                            select ‘İsmi ‘||initcap(first_name)||’Soyadi ‘||upper(last_name)||’ olanın JOB_ID si ‘||lower(job_id) from employees;

initcap,upper,lower functions

initcap,upper,lower functions

Arkadaşlar şimdide yazımızın başında’da bahsettiğimiz gibi veritabanımızda kayıtlı olan verilere koşul uygularken veri nasıl kayıtlıysa o şekilde koşulu belirtmemiz gerekiyordu.Veri tabanında bulunan verileri bilmediğimiz durumlarda koşul belirtirken küçültür yada büyütürüz ve sorgumuzu o standartlara göre yazarız..

select last_name from employees
where lower(last_name) = ‘king’;

where'le  birlikte lower function

where’le birlikte lower function

Arkadaşlar görüldüğü gibi veri tabanımızda bulunan kolonumuzdaki bilgiyi önce lower ile küçülttük ve koşulumuzu belirttik artık verimiz nasıl kayıtlı olursa olsun sorgumuz çalıştığında last_name kolonumuzdaki bilgiler küçük olarak gelecek ve  ‘king’  koşuluna uyacaktır.Yalnız şunu belirtmemde fayda var. Bu şekildeki bir kullanım büyük veri tabanlarında performans sorunu yaratacaktır.

Arkadaşlar bu yazımızda  Case-Conversion Functions’ları gördük.Bir sonraki yazımızda  Character Manipulation Functionları (Concat, Substr, Lenght,Instr,Lpad ve Rpad,Trim ve Replace) göreceğiz.